Waarom een begrafenisverzekering zo belangrijk is

begrafenisverzekering

Het is voor veel mensen een moeilijk onderwerp, het nadenken en bespreken van hun eigen begrafenis. Het is helaas onvermijdelijk om dit vroeg of laat toch te moeten doen, het hoort nou eenmaal bij het leven. Het kan echter helpen wanneer je dit op een moment doet waar het nog niet ter sprake is. Op zo’n moment kan het verzorgen van de regie over je eigen begrafenis een bijzondere ervaring worden, waarin je een hoop zorgen uit handen kan nemen van je naaste dierbaren. Een begrafenisverzekering afsluiten kan een hoop problemen in de toekomst voorkomen.

Wanneer je dit niet doet, zal er altijd gevraagd worden of het was zoals jij dat zelf gewild had. Het kan voor de nabestaanden ook heel moeilijk zijn om met praktische zaken bezig te zijn tijdens het rouwen. Gemiddeld kost een uitvaart zo’n 8.000 euro, dus ook financieel het belangrijk om dit goed verzorgd te hebben, zodat de mensen die achterblijven dit niet opeens moeten ophoesten.

Wat ook geruststellend kan zijn, is dat wanneer je zelf alles in handen neemt, het precies kan zijn zoals hoe jij het wilt. Je kunt de muziek uitkiezen waarbij jij zou willen dat mensen je aan herinneren, je kiest zelf de bloemen uit, eventueel een samenkomst na de ceremonie, etc. Hierdoor neem je ook een risico weg dat er onenigheid is over wie het anders zou organiseren, of dat er zelfs een ruzie ontstaat over het maken van de verkeerde keuzes, het zal niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.

Je gezondheid op het moment van het afsluiten van de begrafenisverzekering is bepalend voor de hoogte van de premie, ook hier heb je een voordeel wanneer je dit regelt wanneer er eigenlijk niets mis is en je in goede gezondheid bent. Er vind meestal een medische keuring plaats bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, bij de uitvaartverzekeraars die dit niet worden vaak zogenaamde carenzjaren gehanteerd. Dit houdt in dat in de eerste jaren na de verzekering wordt afgesloten, er nog geen uitkering zal plaatsvinden. De grootste factor in het bepalen van je premie is je leeftijd echter, omdat verzekeraars het meeste kunnen verdienen hoe verder je onder het gemiddelde overlijdensleeftijd zit.

Als je geen begrafenisverzekering hebt en er ook niemand is die de kosten van de uitvaart kan betalen wordt er een eenvoudige begrafenis geregeld door de gemeente waarin de overledene heeft gewoont. Meestal wordt de overledene dan in een algemeen graf begraven.