Verzekeringen voor het gezin

We hebben in ons land keuze uit vele verzekeringen, waardoor het niet vreemd is dat je het allemaal niet goed overziet en niet meer weet welke verzekeringen nu verplicht zijn en welke varianten je zelf mag kiezen. Wanneer je een gezin moet onderhouden, heb je baat bij duidelijkheid, weten waar je aan toe bent, en weten welke vormen van verzekeringen voor een gezin wel handig kunnen zijn. Middels dit lange artikel vertellen we je eerst meer over verplichte en onverplichte verzekeringen en geven we een overzicht van een aantal vormen van verzekeringen die aan te raden zijn voor jou en je gezin.

Woonhuisverzekering

Wanneer je een eigen huis koopt ben je ook verplicht om een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, af te sluiten, waardoor schade aan het huis kan worden hersteld en de woning zijn waarde blijft vasthouden. De woonhuisverzekering is een voorwaarde die bij de afgesloten hypotheek hoort en die banken de garantie geeft dat het geleende bedrag ook als waarde aan het huis blijft zitten. Inboedel, de huisraad van een woning, kan ook verzekerd worden tegen diefstal en schade, maar deze verzekering is niet verplicht. voor alle woonachtigen in Nederland. Met deze verzekering worden de kosten vergoed die ontstaan zijn uit de schade waarvoor jij verantwoordelijk bent.

Autoverzekering

Zodra je een auto hebt moet je die verzekeren met de autoverzekering, waarbij je de keuze hebt uit drie vormen. Je kunt dan kiezen voor de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, afgekort als WA, maar ook voor de WA Plus, een verzekering met een iets uitgebreidere dekking. Tot slot kun je kiezen voor de all-riskverzekering, waarbij bijna alles verzekerd is. De premie voor deze vorm van verzekeren wordt berekend aan de hand van je leeftijd, het type auto en de jaren die je schadevrij hebt gereden.

Niet verplichte verzekeringen

Naast al die verplichte verzekeringen zijn er natuurlijk ook verzekeringen die je vrijblijvend af kunt sluiten. Mensen die van reizen houden kunnen een zogenoemde reisverzekering afsluiten waarmee ze zich verzekeren tegen kosten die ontstaan tijdens de reis, of door annulering. Wanneer je bang bent ooit met een rechtszaak te maken te krijgen kan de rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden, in de vorm van een advocaat of een uitkering om zelf een advocaat te zoeken. Verder kun je ook altijd kiezen voor een zogezegde levensverzekering, waaronder de overlijdensrisicoverzekering, de uitvaartverzekering en de levensverzekering, die vooral voor nabestaanden zijn bedoeld. Kijk hier voor goedkope uitvaartverzekeringen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een gezin hebt kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering geen kwaad, want daarmee voorkom je dat je inkomen hard achteruit gaat bij het kwijtraken van je baan door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering zal de uitkering die je ontvangt verder aanvullen volgens de afspraken die je maakt. Je kunt de verzekering het bedrag laten aanvullen tot je het volledige laatstverdiende salaris bereikt en dat zal ontvangen bij arbeidsongeschiktheid of ziekte, maar daar zul je wel veel meer premie voor betalen. Je kunt ook kiezen voor de middenweg en je salaris voor een deel laten vergoeden als je niet meer in staat bent om zelf te werken.

Conclusie

Je kunt je dus voor allerlei zaken laten verzekeren, maar wel geldt dat hoe meer je verzekerd hebt,. hoe hoger je maandelijkse lasten zullen worden. Toch is het verstandig om te kijken waar je zoal voor verzekerd bent, zeker als je een gezin hebt waar je natuurlijk het beste voor wilt. Door allerlei verzekeringen met elkaar te vergelijken kun je voor jezelf een duidelijk beeld scheppen van welke verzekeringen voor jou kunnen gelden.