Hypotheek en BKR

Hypotheek en BKR

Welke zaken zijn belangrijk voor het in aanmerking komen van een hypotheek wanneer je geregistreerd bent bij het BKR? Dit artikel is inmiddels aangepast op basis van de meest recente ontwikkelingen. Sinds het verschijnen ervan in 2013 zijn er veel zaken gewijzigd.

Voor 1 december 2016 was het zo dat alleen BKR registraties met een bedrag hoger dan € 500,- en een looptijd van langer dan drie maanden meegenomen in de BKR toetsing voor een hypotheek. Na 1 december worden registraties vanaf € 250,- meegenomen, ook al kennen ze een looptijd korter dan drie maanden. Dit kan grote gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek.

Het blijft een voortdurende bron van zorgen voor veel consumenten. Een hypotheek afsluiten wetende dat er mogelijk een probleem kan bestaan voor wat betreft een BKR toetsing. Per hypotheekverstrekker verschillen de regels ook nog eens. Hoewel een registratie te combineren valt met een (nieuwe) hypotheek, is het wel even puzzelen. Zeker nu ook de lagere bedragen meegenomen worden in he totaalplaatje.

Iederen hypotheekverstrekker is verplicht om na te gaan in hoeverre er sprake is van een registratie in het centrale systeem van Stichting Bureau Krediet Registratie. Hierin opgenomen is informatie over kredieten en leningen. Mocht iemand een bepaalde financiële verplichting niet nagekomen zijn, dan wordt dit ook geregistreerd. Omdat de hypotheekverstrekkers inzien dat er soms niet te ontkomen valt aan een dergelijke registratie, wordt er coulance getoond. Echter, nu de regels gaan veranderen kan de teleurstelling tijdens de hypotheek aanvraag groot zijn.

Ook leningen

Veel mensen realiseren zich niet voldoende dat men meer leent dan men denkt. Denk bijvoorbeeld aan de bekende postorderkredieten of de gratis telefoons bij een mobiel abonnement. Dit zijn ook leningen en kunnen van invloed zijn op de hoogte van de af te sluiten hypotheek. Zo rekende RTL Nieuws uit dat er sprake kan zijn van een daling van het maximaal te lenen bedrag met enkele duizenden euro’s.

Het grote verschil is dat een BKR registratie niet automatisch hoeft te betekenen dat een hypotheek wordt geweigerd. De kans hierop is groter wanneer er in het centraal register is vermeld dat er een achterstand is opgelopen in betaling. Desondanks kunnen bepaalde typen leningen voor de hypotheekverstrekker een reden zijn om geen lening te verstekken. Dit kan per verstrekker verschillen.

Tijdens het opmaken van een offerte voor een hypotheek is het raadzaam om navraag te doen welke mogelijkheden er precies zijn. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Daarnaast is het goed om via Stichting Bureau Krediet Registratie navraag te doen welke registraties bekend zijn.