Een credit card vs een doorlopend krediet

Dan nu even over de credit card. Wat is belangrijk als het gaat om de aanvraag voor en het gebruik van een credit card? 

Lening

Het aangaan van een overeenkomst voor een credit card is hetzelfde als het aangaan van een lening en in het bijzonder een doorlopend krediet. Wil je een betaling doen met je credit card, dan schiet de financiële dienstverlener het bedrag voor. Afhankelijk van de afgesproken termijn ontvang je hierna een nota voor de gemaakte kosten.

In sommige gevallen kun je gebruik maken van gespreid betalen. Wel is er een maximum bedrag afgesproken dat je niet zomaar kunt overschrijden. Dit bedrag is afhankelijk van een toetsing door de financiële dienstverlener die de credit card ter beschikking stelt.

Verzekerd

Een aankoop via een credit card is automatisch verzekerd. Daarnaast is er een clausule opgenomen die ervoor moet zorgen dat de credit card beschermd is tegen diefstal en verlies. Desondanks is een dergelijk product ook gewoon verzekerd onder de voorwaarden van een reisverzekering (althans, in de meeste gevallen) als het om verlies of diefstal tijdens een vakantie gaat.

Waarom een credit card?

Niet iedereen weet precies waarom een credit card aanschaffen een optie zou kunnen zijn of dat men moet kiezen voor een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet stelt de aanvrager niet in staat om op een makkelijke manier aankopen te doen via het internet. Natuurlijk kan er met behulp van IDeal een betaling plaatsvinden via een (Nederlandse) webshop. Echter, aankopen vanuit het buitenland vereisen vaak een betaling via credit card. Doe je dit niet, dan is het een beter idee om te kiezen voor een doorlopend krediet.

Ga je met vakantie en wil je geen zorgen hebben over het betalen van de tolwegen, dan kies je voor een credit card. Neem je in het buitenland geld op, dan dien je rekening te houden met soms hoge transactiekosten. Daarnaast is de rente bij sommige aanbieders bijzonder hoog, tot wel vijftien procent. Dit bedrag is vaak van toepassing op een gespreide betaling.

Wil je liever niet teveel risico lopen, dan kies je voor een doorlopend krediet. De aflossing hiervan is in de meeste gevallen een stuk fijner.

Foto: Foter.com