Wil je een nieuwe auto financieren? Waar moet je op letten

Een autolening nodig? Waar u op moet letten

Heb je een nieuwe auto gevonden en wil je deze aanschaffen, maar zijn je financiële middelen net niet toereikend? Dan is het een goed moment om na te denken of je er niet verstandig aan doet om te kiezen voor financiering.

Dit artikel is een vervolg op ons eerder gepubliceerde artikel over de financiering van een tweedehands auto

Het is verstandig eerst te kijken of er een mogelijkheid is om eerst te sparen voor het benodigde geldbedrag. Is van te voren sparen geen optie, dan is er de mogelijkheid een autolening af te sluiten en de auto te kopen.

Bij de aanschaf van een auto is direct al duidelijk  dat ook deze nieuwe auto op den duur weer vervangen zal moeten worden door een nieuwe(re) auto. Er zal waarschijnlijk opnieuw een autolening afgesloten worden. Bij de keuze van het leenproduct is dit een factor die meegekomen zal moeten worden. Vaak is het al mogelijk om van tevoren al inschatten wat de periode zal zijn waarbij de auto aan vervanging toe zal zijn. Wanneer deze periode bekend weet je dus dat aan het einde hiervan er opnieuw een uitgave gedaan zal worden. Dan is het handig dat de voorgaande financiële verplichtingen afgerond zijn.

Met een persoonlijke lening weet u dat de looptijd en ook de rente vaststaat. Zo weet je van tevoren wat u maandelijkse lasten zullen zijn en wat de looptijd is. Geen verrassingen dus.
Een alternatief is een doorlopend krediet. Hier is de rente variabel en kan dus tussentijds hoger en/of lager worden. Dit is dus wat minder overzichtelijk. Voordeel is wel dat er tussentijds geld opgenomen of extra afgelost kan worden zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Wil je de auto zakelijk financieren als MKB-er of ZZP-er dan is een financial lease handig. Ook bij een financial lease is sprake van een vaste looptijd en een vaste rente. Aanvullend is het mogelijk een slottermijn in de financiering op te nemen. Hierover zal wel rente betaald moeten worden gedurende de looptijd maar het verlaagd wel de maandlast.

Foto: .:Photo_Steel:. via Foter.com / CC BY-ND