Pas op voor het postorderkrediet

Geld

Pas op voor het postorderkrediet of verzendhuiskrediet. Een verleidelijke, maar gevaarlijke manier van geld lenen. Gelet op de rente en de hoogte van dergelijke constructies is het wellicht een beter idee om te kiezen voor een doorlopend krediet via een financiële dienstverlener.

Een van de meest gehoorde financiële struikelblokken van mensen met een problematische financiële situatie is het kopen op afbetaling via een postorderbedrijf. Men kiest ervoor om gebruik te maken van het postorderkrediet

Een verzendhuiskrediet is niets anders dan een betaling te doen in termijnen. Je gaat dus een overeenkomst aan die gelijk is aan een lening. Je beschikt over het product, maar je doet er vervolgens nog een bepaalde periode over om de lening af te lossen. In sommige gevallen kan het aanschaffen van een product via deze constructie duurder zijn dan wanneer je direct zou betalen.

Ook voor het lenen bij postorderbedrijven geldt dat hiervoor een BKR registratie uitgevoerd zal worden. Dit kan gevolgen hebben wanneer je een nieuwe lening wilt afsluiten. Mensen vergeten dit nog wel eens. Men laat zich graag verleiden tot het kopen van producten waarvoor men eigenlijk geen geld heeft.

Voordelen

Ben je van plan geen gekke dingen te doen en ben je bereid meer te betalen, dan kies je voor deze constructie. Je beschikt immers na levering direct over het product. De betaling kun je spreiden over meerdere perioden.

Nadelen

Hoewel het fijn klinkt dat je een doorlopend krediet kunt afsluiten via het postorderbedrijf, is het ook gevaarlijk. Alle beetjes helpen, zeker als het gaat om het afsluiten van leningen. Ervaring leert dat mensen met een problematisch financieel verleden zich hebben laten verleiden tot dergelijke aankopen. Wanneer men zich realiseerde dat dit alles maandelijks wel erg veel ging kosten, was het vaak te laat. Waar men zich zonder meer in vergist is de hoogte van de rente.

Het lenen van geld bij een financiële dienstverlener is over het algemeen veel goedkoper. Nadeel is dat deze instellingen vaak meer kritisch kijken naar de financiële situatie van de aanvrager. Bovendien is het zo makkelijk om meteen tijdens het bestellen te kiezen voor het aangaan van een lening.

Hoewel de postorderbedrijven er alles aan doen om de voordelen naar voren te brengen, blijven dergelijke leningen een zware belasting voor velen. Een doorlopend krediet via een (andere) financiële instelling zou dus een betere oplossing zijn. De beste oplossing is echter gewoon het sparen voor bepaalde uitgaven of genoegen nemen met een product dat goedkoper is.

Foto: Foter.com