Lenen zonder BKR toetsing

Lenen zonder BKR toetsing

Zonder BKR-toetsing een lening afsluiten? Dat is volgens velen niet mogelijk, zeker in Nederland niet. Is het zo verstandig om op zoek te gaan naar een dienstverlener die zonder een BKR toetsing een lening afsluit? Krediet Factor zet de voor- en nadelen op een rij.

De Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) is verantwoordelijk voor het beheer van het Centraal Krediet Informatiesysteem. Hierin worden door geldverstrekkers registraties opgenomen wanneer er kredieten en leningen worden afgesloten. In het systeem worden ook betalingsachterstanden opgenomen. Dit kan nadelig zijn wanneer iemand een nieuwe lening wil afsluiten. Zeker omdat de achterstandsgegevens tot vijf jaar terug gaan.

Hypotheek

Voor de dienstverlener die de lening verstrekt kan een BKR registratie een mogelijk beperkende factor vormen voor het afsluiten van een nieuwe lening. Met ingang van 1 december 2016 kan het hebben van een BKR registratie grote gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Alle kredieten vanaf € 250,- met een looptijd langer dan een maand worden meegenomen in de bepaling hoe hoog een hypotheek (of andere lening) kan zijn (Dit was voorheen een bedrag van € 500,- tot maximaal € 175.000,- en met een looptijd van drie maanden of meer).

Smartphone

Dat je die smartphone graag wilt hebben en hiervoor dus eigenlijk een lening afsluit is nog even iets waarover je goed moet nadenken. Een dergelijke overeenkomst is een lening en heeft dus gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek. Opvallend genoeg zijn er telecomproviders die ermee te koop lopen dat zij geen BKR toetsing doen bij het afsluiten van het abonnement. Een prima idee, maar zij registreren dus wel dit abonnement.

Waarom?

Een geldverstrekker loopt een bepaald risico door een overeenkomst aan te gaan met de lener. Een BKR toetsing moet ervoor zorgen dat de geldverstrekker meteen duidelijk in beeld heeft wat de risico’s kunnen zijn. Heeft de lener al overeenkomsten afgesloten, dan is het bepalend hoeveel en wat dit voor gevolgen kan hebben voor de aflossingscapaciteit. De geldverstrekker wil graag het geleende bedrag terug ontvangen.

Anderzijds is de registratie van kredieten en leningen in een centraal register bedoeld als bescherming voor mensen die financieel anders teveel hooi op de vork nemen. Niet iedereen kan even goed inschatten in hoeverre het verstandig is om een bepaalde financiële overeenkomst aan te gaan. Hoe goed de financiële dienstverlener ook probeert om te laten zien dat men het beste voorheeft met de lener. In de praktijk komt het erop neer dat men het geleende bedrag terug moet betalen.

Europa

Nederland is niet uniek als het gaat om een centraal register. Zo kent men een dergelijk systeem in België en Duitsland ook. Ook hier is het uitgangspunt enerzijds het beschermen van de consument en het geven van inzicht in de financiële situatie van de potentiële lener.

Lenen zonder BKR toetsing

Eigenlijk is het nog best makkelijk om een lening af te sluiten zonder dat er een BKR toetsing wordt uitgevoerd door de financiële dienstverlener. De vraag is echter in hoeverre de voorwaarden van een dergelijke lening gunstig genoeg zijn om een overeenkomst aan te gaan. Wellicht is het een beter alternatief om door te sparen of een beroep te doen op familie of vrienden.

Voor- en nadelen

Wat zijn nu de voordelen van het aangaan van een overeenkomst waarbij er geen BKR toetsing wordt uitgevoerd?

  • Je beschikt snel over het geld.
  • Er gelden geen beperkende factoren voor wat betreft de registraties bij BKR.

Toch zijn er ook nadelen te bedenken:

  • De rente kan afwijken van de gangbare rentepercentages.
  • De looptijd kan langer zijn dan dat dit normaal het geval is (om extra inkomsten te genereren voor de kredietverstrekker).
  • De lening wordt wel geregistreerd bij het BKR.

Meer informatie

Speciaal voor consumenten heeft Stichting Bureau Krediet Registratie een deel van de website ingericht met nadere informatie. Klik hier voor deze website.