Hypotheek berekening

Hypotheek berekening

Het afsluiten van een hypotheek is weer aantrekkelijk geworden door de lage rente. Hoewel er sprake is van een lichte stijging, is het nog steeds aantrekkelijk na te denken over de hypotheek. Tijdens de zoektocht naar een geschikte hypotheek, komt er gegarandeerd een moment waarop je een hypotheek berekening gaat maken. Gelukkig kan dit ook online. 

Eigenlijk is het maken van een hypotheek berekening het eenvoudigste onderdeel van de hypotheekaanvraag. Weet je wat jouw inkomensgegevens op jaarbasis (bruto) zijn, dan kun je een rekensom maken. Dit jaarinkomen dien je terug te brengen naar een maandinkomen. Omgekeerd kan het overigens ook, want je kunt ook gebruik maken van een rekensommetje die bestaat uit: maandsalaris (bruto) maal twaalf (of dertien, afhankelijk van een dertiende maand) + vakantiegeld.

Er zijn ook verschillende online tools beschikbaar voor het berekenen van een hypotheek. Sommigen, zoals de berekening in dit voorbeeld, worden beschikbaar gesteld door banken en financiële organisaties.

Oversluiten?

Veel mensen vragen zich af of, gelet op de rente, het een goed idee is om de bestaande hypotheek over te sluiten. Leidend hierbij is de looptijd van de hypotheek. Is er sprake van een aanzienlijke periode, dan lijkt het zinvol. Echter, hypotheekverstekkers brengen een boete in rekening die voldaan moet worden voor de gemiste inkomsten. Afhankelijk van het gerekende percentage én de hoogte van dit bedrag kan het oversluiten ineens veel minder interessant worden. Dan is het aangaan van een heel nieuwe overeenkomst tijdens het verhuizen een goed alternatief. De vraag is echter of je wilt verhuizen.

Heb je verhuisplannen, dan doe je eerst een berekening voor de hoogte van het te lenen bedrag. Hierbij dien je rekening te houden of je gebruik maakt van doorlopende kredieten, credit cards en andere zaken die bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) centraal zijn vastgelegd. Deze zijn van invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen (vanaf december 2016). Een hyptotheek kan hierdoor soms wel tot duizenden euro’s lager worden. Iets waarbij je wel rekening dient te houden tijdens je zoektocht naar een nieuw huis!

Foto: Foter.com.