GELD LENEN: WAAR LETTEN ZE OP? 5 CHECKS

Stel je hebt geld nodig om bijvoorbeeld een huis te kopen of een nieuwe auto. Op het moment dat je bij de bank komt om geld te lenen willen ze eerst een aantal dingen van je weten. Het bedrag wat je maximaal kan lenen is afhankelijk van je inkomen, je woonsituatie, je werk en je vaste lasten. Banken willen namelijk zeker weten dat je de kosten van je lening kan terug betalen. Er zijn wel een aantal standaard regels waaraan je moet voldoen.

Leeftijd

Een doorlopende krediet of een persoonlijke lening kun je pas afsluiten p het moment dat je 18 jaar bent. Veel banken hebben dit zelfs verhoogd naar een minimale leeftijd van 21 jaar tot maximaal 68 jaar. Op je 68e kun je nog een lening afsluiten van maximale leentijd van 4 jaar.

BKR-notering

Ze controleren of je staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Hier staan alle mensen in vermeld die een lening hebben lopen. Zo kunnen ze controleren of je nog een andere lening hebt lopen en of jij je leningen netjes afbetaald. Heb je een negatieve registratie word het lastig om een lening af te sluiten. Wanneer je er al een lening hebt staan hoeft het niet gelijk te betekenen dat je niet meer mag lenen. Ze gaan alleen kijken of je het financieel aan kan. Soms stellen ze wel extra aanvullende voorwaarden als je nog een andere lening hebt lopen.

Vast inkomen

Om te bepalen hoeveel je kan lenen is je vaste inkomen belangrijk. Dat kan arbeidsinkomen zijn, maar dit kan ook je uitkering zijn. Per soort uitkering is het nog afhankelijk wat je kan lenen. Als Zzp’er moet je minimaal 3 jaar lang een vast inkomen hebben om een lening af te sluiten.

Arbeidscontract

Wanneer je een vast contract heb is geld lenen makkelijker. Als je een tijdelijk contract hebt word het een stuk lastiger. Vaak kun je dit probleem oplossen door een werkgeversverklaring te vragen bij je werkgever. Hierin staat dat ze de intentie hebben om je contract te verlenen. Wat banken wel vaak doen dat ze dan maar 70% van je totale inkomen mee rekenen voor je lening.

Looptijd van je lening

Wanneer je een lening voor een huis neemt betaal je dit vaak in termijn van 10 tot 30 jaar terug. Het bedrag wat je kan lenen is dan automatisch veel hoger wanneer je het moet aflossen in 3 jaar tijd.